Og så slapp lyset inn


De siste restene etter stillaset har blitt ryddet bort. Mørket som har hvilt over kirken i to år har måtte vike. De høye vinduene over galleriet på begge sider i kirkeskipet er på plass igjen, og lyset fyller kirken gjennom dem.

 

Vi har gledet oss til dette, og for noen av oss ble det endra flottere enn vi hadde håpet på.

Anette og Even Muldal driver firmaet Morad Vest i Ålesund. De har lang erfaring innen glassarbeidet og valgte i 2014 å starte opp sitt eget firma. I 2019 fikk de oppdraget med å restaurere noen av glassene i Trefoldighetskirken. 

Utvidelse av prosjektet

- Vi skulle restaurere 13 vindu, forteller Even. Fem på hver side av hovedskipet, ett i koret, en rosett bak på galleriet og ett i trappeoppgangen på vestsiden. Da vi hadde tatt ut de indre glassene såg vi at det var stort behov for reparasjonen av de ytre glassene også. For å ta ut de ytre glassene må man først ta ut de innvendige. Derfor ble det bestemt at vi også skulle restaurerer de utvendige panelene. 

Puslespill med 10 000 brikker

- Hvordan foregår en restaurering av kirkeglass?


Alle vinduene er blitt helt demontert, svarer Anette. Til sammen har vi tatt fra hverandre og registrert rundt 10 000 biter. Vi har ført nøye oversikt over hver bit, hvor den stod, hva som var opp og ned og hva som var inn og ut. Hver bit har fått masse kjærlighet på verkstedet vårt i Ålesund de siste to åra. Verkstedet vårt har i svært stor grad vært preget av arbeidet i Trefoldighetskirken denne tiden. 

Så alle bitene er på den plassen de opprinnelig var?
- Ikke helt. Langs de store vinduene i skipet er det en bord som slynger seg langs kanten. Ved tidligere restaureringer ble en del av disse bitene satt inn feil, slik at det ikke ble sammenheng i borden. Vi har rettet opp dette. 

Vi kan ikke forte oss

Hva er det vanskeligste med dette arbeidet?


Even svarer uten å nøle:
- Det er å ta det med ro. Vi arbeider med skjøre materialer, og med gjenstander som vi gjerne vil bevare. Derfor er det viktig å godta at ting tar tid, og noen ganger går det mer tid enn vi hadde tenkt. Det må vi bare akseptere, og så må vi gjøre arbeidet skikkelig. På den måten unngår vi å ødelegge ting, og at vi må gjøre for mange ting to ganger.

Det er få ting som er A4 i dette arbeidet, skyter Anette inn. En så gammel bygning i teglstein vil ikke være helt rett. Derfor må det tilpasning til hele tiden. Noen ganger er vi nødt til å justere en hel del før vi får et resultat som vi er fornøyd med.

Mye spesialkompetanse

Det har vært mange andre involvert i arbeidet med kirkeglassrestaureringen. 

- I tillegg til oss to har vi hatt med to håndverkere som opprinnelig kommer fra Litauen. De jobber i et annet glassfirma og har god kompetanse på restaurering av gamle glass.

Sølvi Lill Seljebotn er glasskunstner og har kompetanse på farging og brenning av glass. Ho har vært med både i verkstedet hjemme og her. Da vi satte inn vinduene hadde vi god hjelp av Bent Erik som er spesialist på kalkmørtel og freskomaling. 

I tillegg har det vært blikkenslagere involvert, og vi har hatt noen svært stabile og gode stillaser mens vi har jobbet her. De er også satt opp av dyktige fagfolk.

Hilsener fra fortiden


- Under arbeidet har vi funnet flere hilsener fra håndverkere som har jobbet med kirkeglassene tidligere, fortsetter Anette. På muren mellom to glass står det med vakker løkkeskrift, skrevet med blyant:

Erindring fra
sommeren 1887
Olaf Heier

Vi har også funnet en rekke inskripsjoner i det ene vinduet fra 1902. Kirken brant, og det måtte gjøres omfattende reparasjoner. Det er ikke så lett å lese alt som står der, men brannen er nevnt og årstallet 1902 er tydelig.

Munnblåst glass

- Glasset som blir brukt i dette arbeidet er spesialbestilt fra Tyskland.
De opprinnelige glassene her i kirken er laget i Tyskland. Ved noen av restaureringene som er gjort tidligere har det blitt brukt glass som har en litt annen kvalitet enn de originale. Vi har bestilt munnblåst glass fra en bedrift i Tyskland. De har laget glass som så like de som var fra før at det er svært vanskelig å se forskjell på dem. Både de innvendige og de utvendige glassene er munnblåst. Vi har vært og sett på når de lager glass, og det var helt fantastisk. De utvendige glassene er klare, mens de innvendige har en vakker grønnfarge. 

Hvor lang tid kan en forvente at et slikt glass vil vare?
- Det er vanlig å regne at de varer 100 år. Mange av glassen her har stått helt siden kirken var ny, da nærmer det seg 140 år. Det er svært lenge. De glassene vi har reparert nå skal kunne vare i 100 år til. Men det er mange flere vinduer som bør repareres i kirken. Og vi kommer gjerne igjen for å ta en runde til. Vi syns samarbeidet med kirken her har vært svært godt.

Tekst og foto: Åsmund Aarvik

 

 

Tilbake